Nieuwsbrief

40 organisaties uit Oost-Brabant zetten hun schouders onder actieweek Gezond Binnen

Van 23 tot 29 november vindt de tweede actieweek ‘Gezond Binnen’ plaats. 40 organisaties (lokale besturen, buurtcentra, wijkgezondheidscentra, organisaties actief in de thuiszorg) uit onze regio organiseren acties om het belang van een gezonde binnenlucht in de kijker te zetten.

De kwaliteit van de lucht in huis, klaslokalen of kinderdagverblijven is vaak slechter dan die van de buitenlucht. Dat komt door schadelijke stoffen die vrijkomen na poets-, klus- of renovatiewerken of het installeren van nieuwe meubels of door verbrandingsgassen zoals CO en vocht. Ongezonde binnenlucht kan gezondheidsproblemen veroorzaken zoals astma, hoofdpijn en chronische klachten ter hoogte van de luchtwegen en CO-vergiftiging. Door goed te ventileren en te verluchten kan je zelf de luchtkwaliteit in huis verbeteren.

40 organisaties ondernemen actie

In onze regio ondernemen 40 organisaties actie. Gemeenten, OCMW’s, sociale huisvestingsmaatschappijen, wooninfopunten, buurtcentra en organisaties actief in de thuiszorg bundelen hun krachten.

  • Sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal organiseert samen met de Leuvense buurtcentra 7 infosessies over ventileren, verluchten, vocht en schimmel. De focus ligt op wat je zelf kan doen om van je huis een gezonde thuis te maken. Buurtcentrum ’t Lampeke voorziet aanvullend een demoruimte waar de inhoud van de infosessies nog eens op een zeer herkenbare manier wordt herhaald.
  • De gemeente en het OCMW van Haacht organiseren samen met IGO en Logo Oost-Brabant een demowoning ‘Energievriendelijk en gezond (t)huis’ in de Kringwinkel Spit te Wespelaar, te bezichtigen van 23 oktober t.e.m. 28 november.
  • Landelijke kinderopvang heeft 7 workshops ‘Gezond Binnen Klein Beginnen’ voor onthaalouders en kinderverzorg(st)ers georganiseerd.
  • De dienst wonen van de provincie Vlaams-Brabant werkt i.s.m. Logo Oost-Brabant aan een nieuwe brochure over gezond wonen voor de sociale huisvestingsmaatschappijen.
  • Het centrum voor volwassenen onderwijs VTI Leuven gaat aan de slag met het gezelschapsspel Gezondheidsstraat 13.
  • Het personeel van de thuiszorgdiensten van de OCMW’s van Herent, Linter, Kortenaken en ook enkele afdelingen van Landelijke thuiszorg hebben de vorming ‘Gezond wonen’ gevolgd.
  • In Bierbeek stond het sociaal restaurant op 10/11 in het teken van gezond wonen. Met praatplaten en een quiz werd het thema onder de aandacht gebracht.

Meer informatie vind je op www.gezondbinnen.be.

Actieweek
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen