Nieuwsbrief
Aarschot, Begijnendijk en Rotselaar worden warme stad en gemeenten
1 op 5 jongeren geeft aan zich niet goed in zijn vel te voelen… een ontluisterend cijfer, dat zich dan ook vertaalt in het hoge suïcidecijfer in Vlaanderen. Tijd om daar iets aan te doen! Dat is ook de motivatie van Aarschot, Begijnendijk en Rotselaar, die instappen in het project Warme Steden en Gemeenten. Samen willen zij een steentje bijdragen om het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren te verhogen.
Een warme Stad of Gemeente verenigt alle organisaties die werken naar kinderen en jongeren en hun mentaal welzijn. Zo bundelen ze de krachten om de veerkracht van kinderen en jongeren te verhogen. Een goede geestelijke gezondheid in de jeugdjaren vormt namelijk de basis voor gezondheid en welbevinden in het latere leven en vermijdt veel psychisch leed.
Leuven ging als pilootstad, samen met Brugge, Gent, Turnhout en Genk de voorbije jaren de uitdaging aan om een Warme Stad te worden. Dit traject leverde goede praktijken op, en staat nu model voor maar liefst 41 nieuwe steden en gemeenten die starten in september!
Iedere gemeente zal zijn eigen accenten leggen om uiteindelijk tot hetzelfde doel te komen: een veilige plek, waar veerkrachtige kinderen en jongeren hun talenten en identiteit kunnen ontplooien, zich kwetsbaar kunnen opstellen en daarin gesteund worden door hun omgeving en leeftijdsgenoten.
Dit zullen de gemeenten doen door te werken aan 8 pijlers om veerkracht te versterken:
- Besteed aandacht aan de basisbehoeften en rechten van kinderen en jongeren
- Moedig een warme, ondersteunende opvoeding aan
- Ondersteun de persoonlijke ontwikkeling
- Creëer verbondenheid tussen kinderen, jongeren en hun omgeving
- Maximaliseer kansen op fysieke gezondheid
- Maak kwetsbaarheid bespreekbaar in een veilige omgeving
- Zorg dat kinderen en jongeren makkelijk de weg naar hulp vinden
- Betrek kinderen en jongeren bij het beleid
Aarschot, Begijnendijk en Rotselaar worden als warme steden en gemeenten begeleid door Logo Oost-Brabant, ondersteund door een consortium van het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Logo’s, initiatiefnemer Fonds GavoorGeluk en het onderzoekscentrum LUCAS KULeuven.
Ook de Warme William campagne wordt mee ondersteund door deze steden en gemeenten. Deze campagne met bijhorende app wil de jongeren en hun omgeving aanzetten om kwetsbaarheid te delen en empathisch te luisteren naar elkaar zonder oordeel. Meer info: www.warmewilliam.be
