Nieuwsbrief
CKG De Schommel coördineert project Zorggarantie Vlaams-Brabant
CKG De Schommel organiseert zorgtafels in de provincie wanneer er sprake is van verregaande verontrusting bij kwetsbare zwangeren en zeer jonge kinderen (-9m-3j).
Tania Souw en Lief Van den Eynde leiden deze zorgtafels en nemen de casuscoördinatie op. Het VK en Kind en Gezin zijn vaste partners. Daarnaast doen we beroep op experts die een reflecting team vormen (bv begeleid wonen wanneer er sprake is van een ouder met een verstandelijke beperking, msoc wanneer er sprake is van druggebruik, etc.)
Het gesprek verloopt semi- gestructureerd, we hanteren een vaste leidraad. Er wordt een zorggarantieplan opgesteld. Casusgebonden middelen kunnen ingezet worden wanneer er geen regulier aanbod mogelijk is.
Deze zorgtafels gaan door op di nm in het arrondissement Leuven en op do nm in regio Halle-Vilvoorde (telkens tussen 13u en 17u). We hebben vaste locaties, nl het VAC in Leuven en de Odisee Hogeschool in Dilbeek.
Het zorggarantieplan wordt na 6 en 11 weken geëvalueerd. We zoeken naar een duurzame oplossing waarbij de veiligheid, de continuïteit voor het kind centraal staat.
Doelgroep
Leeftijd: - 9 maanden tot 3 jaar
Verblijfplaats: Vlaams-Brabant
Precaire opvoedingssituatie:
- Veiligheid van het kind in het hier en nu is in gedrang (tgv intra-familiaal geweld, verwaarlozing, lichamelijke of psychische mishandeling, verslavingsproblematiek, psychiatrische problematiek, contextfactoren)
- Ouders sluiten zich af van hulpverlening (ondanks aanklampend aanbod zoals consultaties bij kind en gezin)
- Co-morbiditeit van: opvoedingsproblematiek, psychiatrische problematiek, sociaal isolement, huisvesting, forensische problematiek,…
Dreigende uithuisplaatsing: thuiscontext biedt onvoldoende veiligheid met inzet van (in)formeel netwerk, nood aan snel ingrijpen om veiligheid te garanderen
Minimale bereidheid van ouders om in te stappen in een intensief traject
Wat verwachten we van de aanmelders?
Alvorens je een casus kan aanmelden bij de casuscoördinator wordt er verwacht dat de aanmelder reeds een aantal stappen gezet heeft in het traject met ouders en kind:
- Concretiseren van de verontrusting en de mate van onveiligheid (wat is het zorgwekkende gedrag van ouders, hoe ernstig is dit gedrag, hoe vaak doet het gedrag zich voor, hoe beïnvloedt het gedrag het kind, wat zijn de bestaande krachten en wat is de bestaande veiligheid in het gezin? )
- Bespreekbaar maken van de zorgen met de ouders
- Uitzoeken regulier aanbod
Regulier aanbod beschikbaar: hier op inzetten, met aandacht voor een stabiel en veilig traject. Denk ook aan Kind en Gezin!
Geen regulier aanbod beschikbaar, of het beschikbare aanbod is onvoldoende: aanmelden bij casuscoördinator.
- Nagaan bereidheid van ouders om deel te nemen aan de zorgtafel en samen een zorgplan op te stellen. Belangrijk hier is dat er, gezien de verontrusting, ook steeds bepaalde voorwaarden of bodemeisen zullen gesteld worden (dat het plan dus niet altijd vrijblijvend is) en dat er ook een plan B wordt gemaakt voor wanneer het ouders niet lukt om het zorgplan te volgen.
Meer info
Je kan online aanmelden en basisinformatie terug vinden rond het project, de visie, het stappenplan voor de aanmelding, etc. Check de website.