Nieuwsbrief

Deelnemers Chris, Monique en Ursula vertellen: We bewegen weer vaker én dichtbij huis

Deelnemers Chris, Monique en Ursula, buurtwerker Karen en coach Wouter vertellen 

Sinds februari loopt ‘het bewegingsproject’ in het buurtcentrum Mannenstraat. Dit project wil 20 weken lang mensen helpen meer te bewegen en op die manier gezonder te leven. Donderdagnamiddag 27 juni gaat het slotfeest door. Iedereen is welkom! Hoog tijd om enkele deelnemers eens aan het woord te laten.

Samen bewegen

‘Het is een fantastisch project!’ valt Chris met de deur in huis. De reden waarom ze mee doet is simpel: ‘Ik beweeg heel graag maar te weinig. In groep bewegen lukt beter.’ Voor Monique die vroeger veel sport deed, is dit de perfecte gelegenheid om na een periode van ziekte terug meer te bewegen en haar spieren te trainen. ‘Ik ging al mee met wandelingen voor blinden en slechtzienden.’

 

Chris komt van Kessel-Lo naar het buurtcentrum Mannenstraat, via een vriendin vernam ze over het project. Ze is vol lof over de begeleiding van Bewegen Op Verwijzing-coach Wouter. ‘Hij doet dat zeer goed en houdt rekening met iedereen. Monique treedt haar bij: “Hij zorgt voor oefeningen op maat zodat iedereen op zijn of haar eigen tempo mee kan.’

Attente coach

De communicatie en motivatie van de coach zijn zeer belangrijk. Monique bevestigt: ‘Hij verwittigt ons steeds via een sms voor de wandelingen en het is altijd een verrassing waar we naar toe gaan. We bezochten het Sluispark en deden oefeningen op de beweegbank met een muziekje erbij. Ook een fit-o-meter wandeling op het Sint-Jacobsplein, badminton, basket en Tai chi stonden al op het programma.’

“‘De verwachtingen van de deelnemers zijn het vertrekpunt geweest bij de start van het project ’, haalt coach Wouter aan. ‘En nog steeds, we bespreken bij elke sessie samen hoe het gelopen is en bepalen nieuwe doelstellingen. Afwisselend gaat de ene week een groepscoaching  door in het buurtcentrum, de andere week een wandeling. Het gaat niet alleen om meer bewegen, maar ook om dit samen met andere mensen te doen en de buurt beter te leren kennen. Daarnaast geven we informatie over gezondheidsthema’s, bv. gezonde voeding, valpreventie, ... Elke activiteit gaat steeds gepaard met bewegingsoefeningen.”

Professionele en persoonlijke aanpak

Ursula is ook zeer tevreden en erg te spreken over de professionele en persoonlijke aanpak van de coaching: ’Het programma steekt mooi in mekaar, met een goeie mix aan activiteiten en een prima samenwerking met andere organisaties. Bij de start werden er meteen doelen gesteld met de stappenteller, naar aantal stappen individueel en met de ganse groep samen. En met het gewenste resultaat! We maken kennis met het aanbod van buurtsport, wandelen er naar toe en krijgen voorafgaand opwarming. Na een activiteit bespreekt Wouter steeds hoe het gelopen is, of we geen last hebben gehad,… en geeft handige tips. Zo had ikzelf bv. last van mijn achillespees en kreeg aangepaste oefeningen. Of het gaat eens wat minder en dan doet een babbel deugd.”

Pilootproject groepscoaching

Of buurtwerker Karen Stes dit project opnieuw zou doen? "Zeker! Op donderdag 27 juni houden we het afsluitmoment. We zullen bekijken of er sporten zijn die de deelnemers graag verder willen doen, en waar ze kunnen aansluiten bij buurtsport. Daarna plannen we een uitbreiding naar andere buurten, als eerste in Sint-Maartensdal’. ‘Hopelijk terug in samenwerking met andere organisaties, zoals het Logo, buurtsport … want dit bleek een grote meerwaarde’ besluit ze. 

 

 

 

Met dank aan Dania Descamps, vrijwilliger van het buurtcentrum Mannenstraat, voor het afnemen en bezorgen van het interview. 

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen