Nieuwsbrief

Tweede seizoen van de StadsAkker komt eraan

Het tweede seizoen van de StadsAkker, het grootste stadslandbouwproject in Tienen, komt eraan. 

Hoe werkt het?

Boer wannesDe StadsAkker werkt volgens het principe van zelfoogst. Je koopt aan het begin van het seizoen per persoon een oogstaandeel. Je draagt zo bij aan de werkingskosten van de akker. In ruil kan je een gans jaar groenten komen oogsten. Vers van de akker, gezond en met een minimale voetafdruk! Het veld is altijd ‘open’. Je komt oogsten wanneer het jou uitkomt en eet met de seizoen mee. Richtlijnen over het oogsten krijg je van stadsboer Wannes via mail en op het veld.

Oogsten is helemaal niet moeilijk. Moest je toch even twijfelen, dan kan je altijd te rade gaan bij de boer of andere oogsters. Via activiteiten (picknick, workshops, meewerkdagen, evaluatievergaderingen...) krijg je de kans om elkaar en ook de boer te leren kennen. Met de StadsAkker kies je voor een duurzame en solidaire landbouw: toegankelijk voor een brede groep mensen, met respect voor het werk van de boer, het milieu en onze gezondheid.

Het veld ligt aan de rand van de stad. Je kan de StadsAkker vinden achter het Sint-Jansziekenhuis (Houtemstraat 115, Tienen). Je komt bij voorkeur te voet of met de fiets. De groenten worden niet verpakt, je brengt best je eigen mand of tas mee. Op de planning staat nog een nieuwe ontmoetingsplek met ruimte om te koken, samen te komen, te spelen en te genieten van het groen.

Wat groeit er?

Op de StadsAkker teelt boer Wannes verschillende soorten groenten, kruiden en kleinfruit. Dat gaat van venkel, radijsjes, yacon, zoete aardappel, witloof, aardbeien, prei, pompoenen, courgetten, paprika’s, tomaten, komkommers, spinazie, allerlei sla-soorten, tuinbonen, erwtjes, broccoli tot kolen. Van heel wat teelten zet boer Wannes verschillende rassen. De zomer brengt overvloed en in de winter is het wat ingetogener. Dat wil zeker niet zeggen dat je dan enkel kolen kan oogsten. Ook in de winter vind je heel wat variatie. Regelmatig komen de oogsters en de boer samen om het aanbod te bespreken.

Wat wil de StadsAkker bereiken?

Een ontmoetingsplek in Tienen waar verse groenten en kruiden kunnen worden geoogst en ideeën uitgewisseld worden over lokale voedselproductie, gezonde voeding en de omslag naar een duurzame samenleving. De StadsAkker wakkert het denken over deze thema’s aan en geven een duwtje in de rug aan (burger)initiatieven die zich hiervoor willen inzetten. Liefst zo inclusief mogelijk en in samenwerking met verschillende welzijns- en armoedeorganisaties.

Prijsoverzicht

groentenHet abonnement loopt van 01/04/2018 tot 31/03/2019. Een volledig kalenderjaar dus. Het abonnement is jaarlijks verlengbaar.

  • Voor volwassenen (> 16j) hanteren we een prijsvork: 250-300 euro per persoon. Je beslist zelf hoeveel je betaalt. Om uit de kosten te raken moet er over alle leden heen gemiddeld 275 euro uit komen.
  • Voor kinderen: leeftijd x 15 euro (Bv: een kind van 4 jaar betaalt 60 euro). Voor gezinnen met meer dan 3 kinderen, zijn de jongste kinderen gratis.
  • Voor groepen is er -ifv het gebruik- een aangepast tarief. Dit wordt in onderling overleg vastgelegd.
  • Er is ook een sociaal tarief
         - Volwassenen (> 16j): 100 euro
         - Kinderen: leeftijd x 7 euro

Gespreid betalen mogelijk

Wie wil deelnemen, betaalt liefst het volledige bedrag in 1 keer. Zo kan de akker en het loon van de boer worden gefinancierd. Toch liever gespreid betalen? Je kan in 2 schijven betalen: tegen 31/03/2018  de eerste helft en tegen 31/05/2018 de tweede schijf.

Indien ook deze regeling te moeilijk is, worden samen de mogelijkheden bekeken.

Akkertoer en inschrijving

Wil je volgend seizoen deelnemen? O ken je iemand die wil deelnemen? Laat het weten.

Twijfel je nog? De StadsAkker organiseert 2 infomomenten waarop boer Wannes extra uitleg zal geven over het aanbod en de aanpak.

  • Zaterdag 17 februari, 10u-11u30
  • Woensdag 21 februari, 14u-15u30

Inschrijven kan op de infomomenten of via info@stadsakker.be en 0498 68 44 10. 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen