Nieuwsbrief
Educatief materiaal: Iedereen drinkt, iedereen blowt?
Iedereen drinkt, iedereen blowt? is een methodiek voor kortadvies over alcohol en/of cannabis bij individuele begeleiding van jongeren tussen 12 en 18 jaar. Je kan de methodiek ook gebruiken bij jongeren die niet drinken of geen cannabis gebruiken.
Met 4 vragen peil je bij de jongere naar
- zijn alcohol- en/of cannabisgebruik
- zijn perceptie van het gebruik van zijn leeftijdsgenoten.
De jongere krijgt onmiddellijk objectieve feedback over het gebruik van zijn leeftijdsgenoten. Die is gebaseerd op de recentste cijfers van de VAD-leerlingenbevraging. De bedoeling is om zijn perceptie te corrigeren als dat nodig is.
Met correcte informatie over het gebruik en de normen over gebruik bij leeftijdsgenoten van hetzelfde geslacht plaats je het gedrag van de jongere in een ander daglicht. Hierdoor bekrachtig je zijn gedrag of stuur je bij. Zo draag je bij tot zijn motivatie om te verminderen of te stoppen met gebruiken of om vol te houden om niet te gebruiken.
Voor wie?
Jongeren tussen 12 en 18 jaar. De context van een individuele begeleidingsrelatie is noodzakelijk voor het slagen van de interventie.
Wie kan met dit materiaal aan de slag?
Begeleiders van bijzondere jeugdzorg, CLB en andere jeugdhulpverleners
Praktisch
Iedereen drinkt, iedereen blowt? is een online interventie. Nadat je geslacht, leeftijd en thema (alcohol of cannabis) hebt aangeduid, doorloop je samen met de jongere de opeenvolgende vragen en bijhorende feedback. Je vindt de methodiek op http://idib.vad.be/.
Waarom?
Alcohol en andere drugs hebben een directe invloed op het functioneren van jongeren en kunnen hen belemmeren in hun ontwikkeling. Jongeren zijn in het algemeen kwetsbaarder voor middelenproblemen dan volwassenen. Sommige jongeren lopen bovendien een verhoogd risico op middelenproblemen. Bijvoorbeeld: jongeren met psychische, emotionele of gedragsproblemen, spijbelaars, scholieren met sociale of studieproblemen en schooldrop-outs, jongeren in de institutionele zorg…