Nieuwsbrief

← Vorige

VitaMike op school

VitaMikeEvenwichtig eten en voldoende bewegen is de meest effectieve strategie om een gezond lichaamsgewicht te bekomen of te behouden. Een goed eetpatroon is dan ook een gewoonte die je best van jongs af aanleert. Thuis, maar ook op school.

Met VitaMike breng je op een ludieke manier gezonde voeding en beweging op school onder de aandacht. VitaMike biedt ook een aanknopingspunt om het gezondheidsbeleid van je school te bekijken:

 • Biedt je school over de middag naast water en melk nog andere dranken aan?
 • Is er een vaste fruitdag op school en kan die uitgebreid worden naar elke dag?
 • ...

Vitamike is een bewoner van 'de groene planeet' en kwam hier onverwacht terecht. Zijn raket was uit koers geraakt en zat zonder stroom. Het vergt heel wat 'energie' om VitaMike terug naar zijn planeet te krijgen. Hij rekent daarvoor op medewerking van de school, de kleuters en leerlingen en hun ouders. De raket van VitaMike werkt namelijk niet op gewone brandstof maar wel op 'groene energie’. Die wekken de kinderen en leerkrachten op als ze gezond eten en drinken en veel bewegen.

Samen op weg naar 2020-2021

Met VitaMike werk je aan de doelstelling van minister Crevits: naar een gezond en gevarieerd aanbod aan drank en tussendoortjes op school tegen schooljaar 2020-2021. Een gezond en gevarieerd aanbod, dat bestaat uit:

 • Drank: water, witte melk, sojadrank verrijkt met calcium zonder smaakje, verse groentesoep
 • Tussendoortje: vers fruit en groenten, (soja) yoghurt zonder smaakje, verse kaas natuur, ongezouten noten, belegde boterham, rijstwafel, beschuit, knäckebröd
 • Voor af en toe kan ook: fruit op sap of siroop, gedroogd fruit, smoothies, (soja) yoghurt met fruit, pudding, rijstpap, granenkoek, droge koek
   

Voor wie? 

Kleuters en kinderen uit de lagere school

Wie kan met VitaMike aan de slag?

Scholen, CLB’s, Lokale besturen

Waarom?

Kinderen hebben voor hun groei en ontwikkeling nood aan een gezonde en gevarieerde voeding en voldoende lichaamsbeweging. De gewoonten die ze op jonge leeftijd aanleren, bepalen mee hun latere eet-en beweeggedrag.

Het Logo zet je op weg

Je kan bij ons heel wat VitaMikematerialen ontlenen. Die zie je op de rechterkant van deze pagina. Je kan ook gebruik maken van het interview met VitaMike.

Praktisch

 • Betrek de ouders bij het project
 • Leg een startmoment vast waarbij VitaMike een bezoek brengt aan de school.
 • (Her)bekijk het gezondheidsbeleid op school. Laat gezonde voeding en beweging aan bod komen in de lessen. Je kan ook werken aan gezondheidsacties en afspraken maken over gezonde voeding.
 • Laat VitaMike af en toe nog eens een bezoek brengen aan de school.
 • Sluit af met een slotmoment waarbij VitaMike een laatste keer naar de school komt. Is het gelukt om voldoende groene energie te verzamelen?

Meer info?

Contacteer het Logo op info@logo-oostbrabant.be of op 016 89 06 05.

Materialen

Affiche: VitaMike
Affiche VitaMike
Affiche: Suiker in drank
Drank en suiker
Campagnemateriaal: VitaMikepak (maat L)
VitaMike pak
Campagnemateriaal: VitaMikepak (maat M)
VitaMike pak
Banner: VitaMike
VitaMike Roll-up
Quiz: WaterWeter
WaterWeter
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen