Nieuwsbrief

Voorkom vallen 

Jaarlijks valt één op de drie senioren in Vlaanderen. In woonzorgcentra loopt dit aantal op tot 70 % van de bewoners. Bovendien leidt een valpartij vaak tot een ziekenhuisopname. Eén van de veelvoorkomende gevolgen van een val is een heupbreuk. In België goed voor zo’n 16.000 heupbreuken per jaar, met een totale jaarlijkse kostprijs van meer dan 310 miljoen euro. Een val maakt heel wat ouderen angstig. En dat veroorzaakt gemakkelijk een volgende valpartij. Het gevolg? Mensen durven de deur niet meer uit en raken sociaal geïsoleerd.

Bovendien vergrijst onze maatschappij waardoor de zorg voor ouderen toeneemt. Een voorbeeld? De ziekenhuisopnames veroorzaakt door een val zijn de laatste twintig jaar verdubbeld. In 2010 leidden 15.000 heupbreuken tot een totale kost van 308 miljoen euro.

Een groot deel van de valpartijen kan je vermijden. Bij het Logo vind je projecten en materialen om mensen bewuster te maken van hun valrisico met tips om het risico op een val te verkleinen. Je lokaal bestuur doet minder inwoners vallen met BOEBS (Blijf Op Eigen Benen Staan). Je woonzorgcentrum, gemeente, vereniging en zorgverstrekkers brengen valpreventie onder de aandacht tijdens de Week van de Valpreventie.

Vlaamse gezondheidsdoelstelling 

In afwachting van een nieuwe gezondheidsdoelstelling zet Vlaanderen volop in op valpreventie bij ouderen. 

Laat je inspireren

wandelen blote voeten Leren vallen
PVT Andreas in Lubbeek maakt werk van de Week van de Valpreventie 2017 WZC Sint-Rochus in Aarschot zet bewoners in beweging Valinitiatie in Kampenhout
Z.org KU Leuven sensibiliseert over valrisico's en voorziet veilige pantoffels Beweegoefeningen met Zora de zorgrobot bij wzc Armonea in Testelt Het hele jaar door veilig bewegen in WZC Booghuys in Leuven


Kijk ook eens op

Ga aan de slag.
BOEBS – Blijf Op Eigen Benen Staan
Ga voor een valveilige en valvrije gemeente.
Opleiding motiverende gespreksvoering
Preventiecampagne in de apotheek
Referentiepersoon valpreventie
Toolbox voor een Gezonde Gemeente
Wachtzaalcampagne
Week van de Valpreventie 2019
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen