Nieuwsbrief
← Vorige
Pilootproject 'Gezondheidstoets Gezonde Publieke Ruimte'
Bij de ruimtelijke ontwikkeling van een straat, buurt ... of ander geografisch afgebakend gebied is het belangrijk om tijdig stil te staan bij de impact van dit plan op verschillende gezondheidsindicatoren. Denk bijvoorbeeld aan straat-, dorpskernvernieuwing, ruimtelijk uitvoeringsplan, masterplan ...
Door zo vroeg mogelijk bij de planning rekening te houden met verschillende omgevingsfactoren en gezondheidsdeterminanten kan de langetermijn-gezondheidswinst voor inwoners en ruimtegebruikers aanzienlijk versterkt en verduurzaamd worden. Hoe vroeger in het traject je rekening houdt met deze factoren, hoe gemakkelijker er rekening mee te houden in het plan. Dergelijke plannen achteraf aanpassen blijkt immers vaak een dure en moeilijkere onderneming.
Met een 'gezondheidstoets' bekijken we samen met jullie een aantal omgevingsfactoren in het projectgebied (actieve verplaatsing, geluid, hitte, luchtkwaliteit ...) en bieden we je suggesties om niet alleen te werken aan de bescherming van inwoners tegen schadelijke omgevingsfactoren, maar bekijken we ook hoe de gezondheid positief kan gestimuleerd worden door inplanning en inrichting van de ruimte.
De gezondheidstoets bij een RUP of masterplan is een bijkomende, facultatieve toetsing door Logo Oost-Brabant met nadruk op diverse gezondheidsindicatoren. Het kan een extra argument zijn om bepaalde veranderingen door te voeren en bepaalde beslissingen te nemen.
Wie kan een gezondheidstoets aanvragen?
De gezondheidstoets is er in de eerste plaats voor lokale besturen. Werk je voor een lokaal bestuur (als gezondheidsmedewerker, planningsambtenaar ...), wordt er in jouw gemeente gewerkt aan een vernieuwingsproject, RUP of masterplan, én is jouw lokaal bestuur bereid rekening te houden met de resultaten en adviezen uit de gezondheidstoets? Dan is deze gezondheidstoets iets voor jullie!
Waarom?
Als gemeente of stad doe je sowieso continu grote financiële inspanningen om de ruimte goed in te richten voor je inwoners (straat- en pleinaanleg/-onderhoud, verkavelingen, wijkopwaardering…). Door van in het begin bij deze projecten rekening te houden met mogelijke gezondheidseffecten (zowel de negatieve maar zeker ook de mogelijks positieve), kan je die grote inspanningen meteen ook doen renderen op gezondheidsvlak. 'Gezonde publieke ruimte' is dan ook een essentieel onderdeel van 'Gezonde Gemeente'!
Concreet
Met de gezondheidstoets worden zeven indicatoren in rekening gebracht: beweging, luchtkwaliteit, geluid, hitte, mentaal welbevinden, voeding en roken. Het (toekomstig) plan of ideeën errond worden op een kritische manier beoordeeld op vlak van gezondheid. Logo Oost-Brabant hangt er vervolgens suggesties aan vast over hoe het eventueel (nóg) beter kan. Deze suggesties kunnen de ruimtelijke ontwerpers inspireren om rekening te houden met gezondheidsbevordering in de omgeving.
Vanuit Logo Oost-Brabant kunnen we tot november 2024 binnen het pilootproject twee gezondheidstoetsen uitvoeren.
Interesse of meer weten?
- Contacteer onze Medisch milieukundige via jan@logo-oostbrabant.be
- of bel 016/89 06 05
- of bel 0471/84 67 18