Nieuwsbrief

Breng in beeld wat ‘veerkracht’ voor jou betekent en maak kans op een mooie prijs.
Op voorstel van minister Jo Vandeurzen worden 53- en 54-jarigen vanaf nu ook uitgenodigt voor het Vlaamse bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker.
dikkedarmkanker
‘No steps, no glory’ is dé 10.000-stappenclash voor bedrijven. Deze wedstrijd liep van 1 tot 31 mei. Van de 28 deelnemende bedrijven eindigde Huize Levensruimte als winnaar van de Lente-editie 2018.
Huize Levensruimte
Op 14 juni bedankten we onze partners voor hun inzet voor een gezonde gemeente in de aflopende legislatuur. Ook Minister Jo Vandeurzen was erbij dankzij een videoboodschap.
Jo
Wie is in jouw leven een echte Warme William? Iemand die altijd bereid is naar jou te luisteren als je met iets zit en jou nooit in de kou laat staan? Nomineer nu die speciale persoon!
ww
Wil je nog eens nagenieten van onze What's up?! dag? Bekijk dan zeker het filmpje.
Op de portaalsite www.psychewijzer.be vind je diensten en hulpverlening in de geestelijke gezondheidszorg in Vlaams-Brabant.
psyche
In Haacht slaagden 32 deelnemers voor de rookstopcursus. Vanaf nu zijn zij ex-roker.
rookstop
Op 18 maart zette het OCMW van Lubbeek de deuren open. 150 bezoekers kwamen langs een gezonde voedingsmand, de beweegroute, promillebrillen en moodwall.
ipitup
Van 23 tot en met 29 april is het terug week van de valpreventie , ondertussen al de 7e editie. Net zoals de vorige editie is het centrale thema: ‘Blijf in beweging, doe het veilig!’
Te Gek!? start op 21 april 2018 een nieuwe campagne rond het thema internering onder de naam 'Van Gevangenis naar Zorg'.
Heeft jouw woonzorgcentrum al aandacht voor geestelijke gezondheid? Op 15 maart 2018 gaat de volgende train-de-trainer van Zilverwijzer in Woonzorgcentra door op Gezond Leven.
Zet mee de zelfzorgcampagne 'Leef zonder filter' in de kijker en zorg ervoor dat deze boodschap bij de doelgroep terecht komt!
Het tweede seizoen van de StadsAkker komt eraan. Met de opstart van het nieuwe oogstseizoen én infomomenten om te ontdekken of zelfoogst iets voor jou is.
stadsakker
“De wereld is mooier met jou”. Wie in Leuven passeert, heeft ze misschien al gespot. Hartverwarmende slogans die aan ramen en gevels prijken en voorbijganger
popcorn
Een sessie over schimmel en vocht? Een vorming motiverende gespreksvoering? Een avond over opvoeding? Maak je keuze uit ons aanbod.
Vormingsaanbod
Moving Neighbours zoekt Leuvenaars die graag nieuwe buren leren kennen en tegelijk hun gezondheid én fitheid willen verbeteren.
moving
Het nieuwe pakket Woogie Boogie daagt leerkrachten kleuteronderwijs uit om nog een stapje verder te gaan en het lange stilzitten van kleuter te doorbreken.
pakket
Het Fonds voor Voeding en Welzijn van FEVIA lanceert een projectoproep met subsidies voor projecten die gezonde voedingsgewoonten en voldoende lichaamsbeweging bij kinderen en jongeren promoten.
fevia
Twee nieuwigheden voor je artsenpraktijk staan op til: het proefproject over milieu en gezondheid én de nieuwe materialen over somatische detectie en opvolging van eetstoornissen.
Huisarts
De maand zonder alcohol, Tournée Minérale, is terug! En wel in februari 2018. Maak de campagne mee bekend. En vergeet jezelf niet in te schrijven.
Tournee
4 signalen tonen aan dat het mogelijks niet goed gaat met iemand. Dat is de campagne 4voor12. Breng ze onder de aandacht op 4 december om 11u56 en zet je wekker, net als Guy Swinnen.
Guy
De zevende Week van de Valpreventie gaat door van 23 tot en met 29 april. Het thema? Blijf in beweging. Doe het veilig.
week van de valpreventie
Er gaapt een diepe kloof tussen “wat we weten” en “wat we eten”. Hoe komt dat? En wat kan gemeente Haacht er samen met haar inwoners aan doen?
Werk je in of naar het onderwijs? Goed! Ben je een vat vol ideeën? Nog beter!
smartstop
Werk je als eerstelijnszorgverlener? Dan is de nieuwe richtlijn valpreventie voor thuiswonende ouderen een must om door te nemen.
evv
Door te werken aan een gezondheidsbeleid motiveren basisscholen leerlingen voor een gezonde leefstijl. Ook alcohol- en andere drugpreventie maakt hier deel van uit. Maar hoe maak je hier werk van?
alcohol
De preventiesector zet een ‘gezonde’ koers naar de lokale verkiezingen 2018. Een partij die zich niet naar de burger, maar naar politici richt… op zijn minst bijzonder!
De actieve voedingsdriehoek bestaat 20 jaar. Ontdek de herziene versie van het Vlaamse voorlichtingsmodel voor voeding, beweging en lang stilzitten: de voedings- en bewegingsdriehoek!
Op dinsdag 5 december 2017 vindt de uitreiking van de Gezond Werken Award plaats.
Ontdek Oog voor Lekkers, het nieuwe project voor fruit, groeten en melk op school. Mascottes Slurp en Slice motiveren kinderen om groeten en fruit te eten en melk te drinken.
Hoe ongezond is de e-sigaret? Wat is een shisha-pen? Al deze vragen (en nog veel meer) beantwoordt een tabakoloog tijdens 1 van de 5 gratis infosessies die je via het Logo kan winnen.
wedstrijd
Schrijf je klas in, blijf rookvrij en win! Jaarlijks gaan duizenden jongeren de uitdaging aan om zes maanden rookvrij te blijven of het te worden.
Bijna 60% van wie psychische problemen heeft, praat er niet over en zoekt geen hulp. De campagne wil duidelijk maken dat iedereen hier een rol in kan spelen.
De groepscursus 'Alcohol, de baas?' helpt je om je drankgebruik onder controle te krijgen of te houden. De cursus start op 8 februari bij CGG VBO (Kapucijnenvoer 16, Leuven).
Alcohol
Het lokaal bestuur van Holsbeek zet de komst van de mammobiel in de schijnwerpers. De thuiszorg-medewerkers van het OCMW dragen het roze lintje en kaarten het preventief onderzoek aan bij hun klanten.
Holsbeek
Zet jij in oktober (en de aanloop tot oktober) mee het Bevolkingsonderzoek Borstkanker in de kijker? Zorg mee dat de juiste informatie bij de doelgroep terecht komt!
Teken leven overal: in je tuin, in de duinen, in het bos, ... Ze kunnen zich vastbijten in je huid en zo kan je ziek worden
Het VIGeZ en Odisee Hogeschool zijn op zoek naar 20 zwangere vrouwen die roken om mee te werken aan een kwalitatief onderzoek.
De griepvaccinatieperiode loopt van half oktober tot half november. Wil je mee griep helpen voorkomen? Zorg dat risicopersonen zich elk jaar laten vaccineren.
VitaMike brengt gezond eten en genoeg bewegen op een ludieke manier onder de aandacht op de speelpleinwerking in Haacht.
Vitamike
Wil je leren ‘verbinden’ of professionaliseren in het netwerkversterkend en netwerkverbredend werken? Dan is de nieuwe opleiding van UCLL 'Sociaal netwerker' iets voor jou.
ucll
De voorbije 3 jaar ondersteunde de provincie 36 klimaatprojecten van burgers, organisaties, scholen, gemeenten en bedrijven. Onze demowoning is er 1 van.
klimaat
2016 werd voor De DrugLijn het op twee na drukste jaar ooit.
De Zelfmoordlijn blijft op zoek naar vrijwilligers met talent om met mensen in gesprek te gaan.
In Leuven zijn sinds kort landbouwcoaches aan het werk. Ze delen hun kennis en passie gratis met iedereen die in Leuven een stadslandbouwproject wil starten of uitbreiden.
Landbouwcoaches
We vereenvoudigen de subsidieregeling van de schoolprogramm's 'Tutti Frutti' en 'Melk op school' en steken het hele concept in een eigentijds jasje.
De stad Tienen mag, met de steun van het Rode Neuzen Fonds een Overkophuis vorm geven als eerste in Vlaams-Brabant.
Overkophuis
De tabakstop app geeft tips, advies en feedback op maat aan rokers die willen stoppen. Moeilijk momentje? De paniekknop helpt hen erdoor. Wie rookt, maar (nog) niet wil stoppen, vindt op de app heel wat informatie.
Vanaf 1 juni zullen ook 55-jarige Vlamingen automatisch een uitnodiging met gratis stoelgangtest ontvangen.
Stoppende rokers en ex-rokers beelden tijdens Levensloop hun hoop op een rookvrije toekomst uit.
Levensloop
16.557 leerlingen laten de sigaret links liggen.
De waakzaamheidsfase van het Vlaamse warmteactieplan is sinds 15 mei van start. Daarmee is ook de campagne ‘Warme dagen’ afgetrapt. De boodschap? Zorg voor elkaar.
warme dagen
Na het succesvolle project in Leuven, starten nu ook BOV-coaches in Huldenberg, Oud-Heverlee en Lubbeek.
bov
Het Sancta Maria uit Aarschot doet mee aan het creatieve luik van Wedstrijd Rookvrije Klassen. Daarom een oproep voor jullie stem: zorgen jullie mee voor de overwinning? Stemmen kan tot 18 mei.
Sigu
Op zondag 21 mei wordt het eerste stadslandbouwproject in Tienen gelanceerd, de StadsAkker. Jij komt toch ook?
stadsakker
Waarom minder zitten en meer bewegen goed is voor kinderen? Het geeft hun gezondheid en concentratie een flinke boost! Met Dip? Dobbel. Doe! zet je kinderen aan om meer te bewegen in de klas.
Dip? Dobbel. Doe!
In Oost-Brabant registreerden 176 hulpverleners voor me-ASSIST. Dat is het online instrument waarmee je middelengebruik detecteert, bespreekbaar maakt en er op intervenieert.
me-ASSIST
Het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft elke vrouw van 25 tot 64 jaar de kans elke drie jaar een uitstrijke te laten nemen.
De tevredenheid bij de deelnemers van de fietstest is hoog: 85% haalt de doelstelling om de helft van de woon-werkverplaatsingen met de fiets af te leggen.
Fietstest
Op 21 maart was er de derde ‘Dag van de Sociale Huurder’. De dag stond in het teken van gezond wonen, onderhoud en herstellingen.
Dag van de sociale huurder
'Voor mij ben jij top, denk ook eens aan een stop'. Tabakstop, de gratis rookstophulpdienst van Stichting tegen Kanker stelt zijn jaarcijfers en nieuwe postkaartcampagne voor.
Tijdens de Dag van de Zorg brachten we bij de woonzorgwijk Park Passionisten in Tienen preventieboodschappen aan de 1.200 bezoekers.
Dag van de zorg
Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker blijft sterke resultaten boeken.
Het aantal bezoekers op de website van Tabakstop zit in de lift. www.tabakstop.be telde in 2016 liefst 281.000 unieke bezoekers. Vooral maandagen zijn populair.
Tabakstop
In hoeveel Vlaamse scholen staat er nog een frisdrankautomaat? Op welke manieren proberen scholen hun leerlingen te stimuleren om meer te bewegen? En wat met het verbod op de e-sigaret? Lees het in de indicatorenbevraging.
Neem deel aan het onderzoek naar psychisch welbevinden bij de Vlaming.
Wie wil stoppen met roken en daarvoor hulp zoekt bij een tabakoloog betaalt vanaf 1 januari 2017 enkel nog een deel van de kosten zelf.
vsmr
In de demowoning in Tremelo ontdek je vanaf 24 januari wat je zelf kan doen om van jouw huis een energievriendelijke en gezonde thuis te maken.
Demowoning
Belgen nemen massaal deel aan Tournée Minérale, de campagne van VAD/De DrugLijn en Stichting tegen Kanker. Doe jij ook mee?
Hoe zorg je er als kinderdagverblijf voor dat baby's en peuters voldoende bewegen? Welke dranken geef je die kleine rakkers best? En welke tussendoortjes zijn écht gezond? Het project 'gezonde kinderdagverblijven' zet het voor je op een rij.
Tijdens de Gezondheidsconferentie Preventie op 16 en 17 december 2016 werd de overkoepelende gezondheidsdoelstelling vastgelegd.
Wist je dat één kind op vijf te veel weegt? Dat komt onder andere door calorierijke sapjes, limonades en gesuikerde melk. Daarom organiseren 22 gemeenten samen met Logo Oost-Brabant ‘Ik Drink Slim’.
Ik drink slim
Het VIGeZ zoekt kleuterklassen die Woogie Boogie II willen uittesten. Het project is een uitbreiding van het reeds bestaande Woogie Boogie en daagt leerkrachten uit het lang stilzitten in hun kleuterklas aan te pakken.
We inspireren je graag met concrete voorbeelden van Liever Actiever, een gezondheidsproject dat meer bewegen en minder zitten stimuleert bij volwassenen. Met de focus op inactieve ouderen en kwetsbare groepen.
Stichting tegen Kanker en VAD organiseren samen één maand zonder alcohol, namelijk: februari 2017.
Recht op ongezond leven? Een gezond leven verplichten? Over deze vragen debatteerden de panelleden Dr. Hendrik Peuskens, Prof. Herman Nys en Stefaan Hendrickx op 27 oktober.
Debat
Vlaams minister Jo Vandeurzen stelt op 26 oktober 2016 samen met het Centrum voor Kankeropsporing het jaarrapport 2016 van de bevolkingsonderzoeken voor.
Think Life heeft als doel mensen beter te leren omgaan met zelfmoordgedachten.
Op de gezondheidsconferentie van 16 en 17 december 2016 zullen nieuwe gezondheidsdoelstellingen voorgesteld worden. Deskundigen werden al nauw betrokken bij de voorbereidingen van de gezondheidsconferentie. Via een online enquête kan nu ook het brede publiek zijn stem over de toekomst van het preventieve gezondheidsbeleid laten horen.
Op maandag 24 oktober 2016 zitten alle betrokken ministers samen in een interministeriële conferentie om een alcoholplan goed te keuren.
De groepscursus startte met een infosessie op 28 september. Meteen na de sessie was de groepscursus volzet. Inwoners van Tremelo maken de komende weken werk van gezondere voeding en genoeg beweging.
Tremelo
Oktober is de maand van de strijd tegen borstkanker. Om het bevolkingsonderzoek naar borstkanker tijdens deze maand in de kijker te zetten, verspreidt de stad een gepersonaliseerde affiche.
Affiche BKO
Wie sport denkt, denkt gezond. Toch kan ook een sportclub geconfronteerd worden met (gezondheids)problemen door alcohol of andere drugs. Sportivos helpt die problemen aan te pakken.
Sportivos
Met Woogie Boogie pakken het ViGeZ én Disney Benelux het lang stilzitten bij kleuters (3-6 jaar) aan.
Met de campagne 'Laat ze zien hoe het moet' worden ouders op een leuke en luchtige manier bewust gemaakt van hun voorbeeldrol op het vlak van gezond eten en voldoende bewegen.
De provincie Vlaams-Brabant subsidieert ook volgend jaar nog duurzame milieu en klimaatprojecten. De projecten voor 2017 moeten ingediend worden voor 31 december 2016.
Milieu
Op sportwijs.be, een nieuwe website van CAD Limburg, vinden sporters en sportclubs informatie en preventieve materialen rond middelengebruik en gokken.
Cijfermateriaal en ervaringen leren ons dat kansspelen en met name sportweddenschappen populair zijn bij jongeren.
You Bet
In mei staat het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker centraal. Want als je de kanker tijdig opspoort, heb je meestal een minder zware behandeling nodig en herstel je sneller.
baarmoederhalskanker
De resultaten van het onderzoek naar het geluksgevoel bij kinderen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar basisonderwijs in Vlaams-Brabant zijn bekend.
Geluk
We nemen graag jouw mening mee in de verdere ontwikkeling van het project 'procesbegeleiding voor de woonzorgcentra'.
Mannenklap is een aanspreekpunt voor mannen uit het Leuvense die te maken hebben met partner- en huiselijk geweld.
Mannenklap
Heeft je school een gezond ontbijt, een fruit- of veggiedag? Da's gezond! Wil je eens iets nieuws? Probeer dan de gezondheidsbox.
In 2015 hebben elke dag meer dan 50 rokers een beroep gedaan op de tabakologen van Tabakstop. Tabakstop is de gratis rookstophulpdienst van de Stichting tegen Kanker.
Tabakstop
Het Centrum voor Kankeropsporing stelt dat het belangrijkste objectief van de gezondheidszorg - naast een langer leven - ook kwaliteit van het leven moet zijn.
In Vlaanderen zitten zo'n 68.000 kinderen nog elke dag in de rook. Meeroken is ongezond. Dat weten de meesten wel. Maar wist je dat het niet helpt om onder de dampkap te roken of aan het open raam?
Passief roken
Het project Zorgzaam Leuven heeft een plaats gekregen op de website van 'geïntegreerde zorg voor chronisch zieken'.
De campagne ‘Binnen roken is nooit oké zet rokende ouders ertoe aan om niet meer in huis of in de auto te roken. Zo krijgen kinderen waar ze recht op hebben: opgroeien in een rookvrije thuis.
knuffelbeer die zorg- en hulpverleners aanspoort om ouders aan te spreken over passief meeroken van kinderen
Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) brengt jaarlijks het middelengebruik van jongeren in kaart via een leerlingenbevraging.
De DrugLijn en Stichting tegen Kanker slaan de handen in elkaar en roepen met ‘Tournée Minérale’ iedereen op om in februari geen alcohol te drinken. De stad Leuven doet ook mee.
TM
Op 1 juni vond de eerste projectdag plaats. Tijdens dit ontmoetingsmoment stelde de partnerogrni
Tabak, alcohol en drugs op de werkvloer. Dat werkt niet. Stip 8 februari alvast aan in je agenda. Die dag hoor je alles over een preventief beleid bij lokale besturen.
alcohol en werk
De zomer is fantastisch. Het is een tijd van heerlijk genieten van een terrasje op zonovergoten dagen of lekker buiten spelen met de kinderen. Maar...
Minister Vandeurzen lanceert campagne "Wees niet gek. Doe de tekencheck".
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen