Nieuwsbrief

Wist je dat 16 procent van de mensen in België leeft met een inkomen onder de armoedegrens? Wat moet en kan er gebeuren? Armoede-expert Wim Van Lancker helpt de gemeentebesturen op weg.
Wat Zegt De Wetenschap: Hoe kan een gemeentebestuur armoede aanpakken?
Sta jij je mannetje/vrouwtje, zowel online als offline? Heb je een vlotte pen, grafische skills en denk je zowel in woord als in beeld? Dan ben jij misschien wel dé kandidaat voor deze functie!
Logo Oost-Brabant zoekt communicatiemedewerker
Stichting tegen Kanker wil een deel van de ingezamelde fondsen gebruiken om lokale initiatieven te steunen om de lokale gemeenschappen te bedanken voor hun inspanningen!
Stichting tegen Kanker
Warme plekken waar je ook tijdens de zomervakantie gratis samen met je baby, peuter of jonge kleuter terecht kan
Speelplekken Leuven
De 20 weken groepscoaching BOV te Leuven loopt ten einde. Karen Stes (Mannenstraat): "We bereiken diverse mensen. De combinatie van coaching en wandelingen naar beweegaanbod is een voltreffer!".
Deelnemers Chris, Monique en Ursula, buurtwerker Karen en coach Wouter vertellen
Tijdens het Rebootkamp worden deelnemers uitgedaagd om op een actieve manier aan slag te gaan met leeftijdsgenoten die een zelfde passie hebben voor gamen.
Een kamp voor jongeren (15j - 18j) die overmatig gamen en nood hebben aan meer offline activiteiten
Word jij 1 van de 30 nieuwe Warme Steden of Gemeenten?
Warme Steden en Gemeenten
Op dinsdag 29 april hernieuwde de stad Landen haar intentie om werk te maken van gezonde(re) inwoners.
Landen hernieuwt intentie om werk te maken van gezondere inwoners
Geef mee een sterk signaal door op 31 mei, de Werelddag zonder Tabak, bellen te blazen. Post je foto of filmpje op sociale media met hashtag #generatierookvrij.
Generatie rookvrij
Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceert met steun van de Vlaamse overheid en jongerenlijn Awel de vernieuwde website www.noknok.be. Die wil de mentale veerkracht van jongeren versterken.
De Europese vaccinatieweek vindt plaats van 24 tot 30 april. Bestel bij ons je gratis affiches en postkaarten, en gebruik ook de digitale materialen.
Wil jij met jouw gemeente ook beter inspelen op de noden van meisjes (ca 10-12 jaar) in de publieke ruimte, maar weet je nog niet wat zij nodig hebben?
Projectoproep
De 8ste editie van de Week van de Valpreventie komt eraan! Een nieuwe editie, een nieuw thema. Met de slogan ‘Laat angst om te vallen je leven niet bepalen’ ligt de focus van deze week op valangst.
8ste editie Week van de Valpreventie
Wist je dat één kind op vijf te veel weegt? Dat komt onder andere door calorierijke sapjes, limonades en gesuikerde melk. Daarom organiseren 21 gemeenten samen met Logo Oost-Brabant ‘Ik Drink Slim’.
Ik drink slim
In 2019 worden in ons land de eerste kindjes geboren die rookvrij zullen opgroeien. Dat is het doel van Generatie Rookvrij.
Op 6 februari 2014 werd het raamakkoord tussen SEL GOAL en de algemene ziekenhuizen ondertekend. Het akkoord tussen SEL GOAL en de sector geestelijke gezondheidszorg volgde op 13 juni 2017.
In februari start de derde editie van Tournée Minérale. Stichting tegen Kanker en VAD/De Druglijn roepen Belgen op om stil te staan bij hun alcoholconsumptie door een maand geen alcohol te drinken.
Vlaanderen trekt extra geld uit om vaccins aan te kopen voor de inenting van jongens tegen het Humaan Papillomavirus (HPV) vanaf volgend schooljaar.
Sinterklaas en Piet roepen alle kinderen op om mee ‘Uno, dos, tres’ te dansen, de favoriete dans van de Sint uit de film ‘Sinterklaas en de Wakkere Nachten’. Want bewegen is gezond én leuk.
De procesbegeleider helpt de WZC bij vaak voorkomende problematieken, zo ook rond valpreventie.
Woonzorgcentra kunnen vanaf heden beroep doen op procesbegeleider
Woonzorgcentra kunnen binnenkort ondersteuning krijgen bij de implementatie van methodieken. De inschrijvingen voor het project ‘procesbegeleiding voor preventie in woonzorgcentra' zijn geopend.
Paraat voor de schoolstraat roept basis- en secundaire scholen, leerlingen, ouders en gemeenten op om in de eigen schoolomgeving een schoolstraat te testen.
Crevits
In De Overpoort in Gent werd het kwaliteitslabel ‘Quality Bars’ gelanceerd. Hiermee geven cafés aan dat ze een positief uitgaansklimaat willen creëren en het welzijn van hun klanten willen verbeteren.
Breng in beeld wat ‘veerkracht’ voor jou betekent en maak kans op een mooie prijs.
Het Agentschap Zorg en Gezondheid lanceerde onlangs de Gezondheidsindicator Mobiliteit, een online tool om de gezondheidsimpact van het wegverkeer in alle gemeentes in Vlaanderen te vergelijken.
‘No steps, no glory’ is dé 10.000-stappenclash voor bedrijven. Deze wedstrijd liep van 1 tot 31 mei. Van de 28 deelnemende bedrijven eindigde Huize Levensruimte als winnaar van de Lente-editie 2018.
Huize Levensruimte
Op 14 juni bedankten we onze partners voor hun inzet voor een gezonde gemeente in de aflopende legislatuur. Ook Minister Jo Vandeurzen was erbij dankzij een videoboodschap.
Jo
Wie is in jouw leven een echte Warme William? Iemand die altijd bereid is naar jou te luisteren als je met iets zit en jou nooit in de kou laat staan? Nomineer nu die speciale persoon!
ww
Wil je nog eens nagenieten van onze What's up?! dag? Bekijk dan zeker het filmpje.
Op de portaalsite www.psychewijzer.be vind je diensten en hulpverlening in de geestelijke gezondheidszorg in Vlaams-Brabant.
psyche
In Haacht slaagden 32 deelnemers voor de rookstopcursus. Vanaf nu zijn zij ex-roker.
rookstop
Op 18 maart zette het OCMW van Lubbeek de deuren open. 150 bezoekers kwamen langs een gezonde voedingsmand, de beweegroute, promillebrillen en moodwall.
ipitup
Van 23 tot en met 29 april is het terug week van de valpreventie , ondertussen al de 7e editie. Net zoals de vorige editie is het centrale thema: ‘Blijf in beweging, doe het veilig!’
Te Gek!? start op 21 april 2018 een nieuwe campagne rond het thema internering onder de naam 'Van Gevangenis naar Zorg'.
Heeft jouw woonzorgcentrum al aandacht voor geestelijke gezondheid? Op 15 maart 2018 gaat de volgende train-de-trainer van Zilverwijzer in Woonzorgcentra door op Gezond Leven.
Zet mee de zelfzorgcampagne 'Leef zonder filter' in de kijker en zorg ervoor dat deze boodschap bij de doelgroep terecht komt!
Het tweede seizoen van de StadsAkker komt eraan. Met de opstart van het nieuwe oogstseizoen én infomomenten om te ontdekken of zelfoogst iets voor jou is.
stadsakker
“De wereld is mooier met jou”. Wie in Leuven passeert, heeft ze misschien al gespot. Hartverwarmende slogans die aan ramen en gevels prijken en voorbijganger
popcorn
Moving Neighbours zoekt Leuvenaars die graag nieuwe buren leren kennen en tegelijk hun gezondheid én fitheid willen verbeteren.
moving
Het nieuwe pakket Woogie Boogie daagt leerkrachten kleuteronderwijs uit om nog een stapje verder te gaan en het lange stilzitten van kleuter te doorbreken.
pakket
Het Fonds voor Voeding en Welzijn van FEVIA lanceert een projectoproep met subsidies voor projecten die gezonde voedingsgewoonten en voldoende lichaamsbeweging bij kinderen en jongeren promoten.
fevia
Twee nieuwigheden voor je artsenpraktijk staan op til: het proefproject over milieu en gezondheid én de nieuwe materialen over somatische detectie en opvolging van eetstoornissen.
Huisarts
De maand zonder alcohol, Tournée Minérale, is terug! En wel in februari 2018. Maak de campagne mee bekend. En vergeet jezelf niet in te schrijven.
Tournee
4 signalen tonen aan dat het mogelijks niet goed gaat met iemand. Dat is de campagne 4voor12. Breng ze onder de aandacht op 4 december om 11u56 en zet je wekker, net als Guy Swinnen.
Guy
Er gaapt een diepe kloof tussen “wat we weten” en “wat we eten”. Hoe komt dat? En wat kan gemeente Haacht er samen met haar inwoners aan doen?
Werk je in of naar het onderwijs? Goed! Ben je een vat vol ideeën? Nog beter!
smartstop
Werk je als eerstelijnszorgverlener? Dan is de nieuwe richtlijn valpreventie voor thuiswonende ouderen een must om door te nemen.
evv
De preventiesector zet een ‘gezonde’ koers naar de lokale verkiezingen 2018. Een partij die zich niet naar de burger, maar naar politici richt… op zijn minst bijzonder!
De actieve voedingsdriehoek bestaat 20 jaar. Ontdek de herziene versie van het Vlaamse voorlichtingsmodel voor voeding, beweging en lang stilzitten: de voedings- en bewegingsdriehoek!
We nemen graag jouw mening mee in de verdere ontwikkeling van het project 'procesbegeleiding voor de woonzorgcentra'.
De zomer is fantastisch. Het is een tijd van heerlijk genieten van een terrasje op zonovergoten dagen of lekker buiten spelen met de kinderen. Maar...
Minister Vandeurzen lanceert campagne "Wees niet gek. Doe de tekencheck".
Ben je op zoek naar methodieken, materialen of diensten om binnen jouw organisatie te werken rond gezondheidspromotie? Dan kan je terecht op de website www.preventiemethodieken.be.
Manou (17 jaar) ging door een ontzettend moeilijke periode en kampte met een depressie. Gelukkig zag een leerkracht hoe moeilijk zij het had.
Manou
Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceerde op 19 september 2017 de nieuwe bewegingsdriehoek. Bijna 2 jaar na datum doet het Instituut ook een bevraging.
Vlaams Instituut Gezond Leven
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen